Team of Hope

Ние играем, защото футболът ни носи радост

България ще участва на световно по футбол

България ще има свой представителен тим на десетото юбилейно световно първенство по футбол за бездомни в Мексико догодина. Новината бе съобщена в официално писмо от Мел Йънг, президент на фондацията организираща Мондиала – Homeless World Cup, адресирано до българския й партньор Sports Management Bulgaria. Нестандартният, но изключително атрактивен турнир, ще се проведе в Мексико Сити през месец октомври 2012 г.„Homeless World Cup има удоволствието да Ви съобщи, че Sports Management Bulgaria е одобрен като официален организатор на българския национален отбор по стрийт футбол и всички съпровождащи активности, свързани със селекцията за световното първенство в Мексико Сити 2012”, пише в писмото си Йънг.

Основна роля за класирането на България изигра сериозната обществена подкрепа за инициативата, която се изрази в гласуване на официалния сайт на фондация Homeless World Cup през българската страница на проекта nacionalite.org.

За да стане обаче това факт, три телевизии и много печатни и електронни медии помогнаха за популяризирането на начинанието. Другият аргумент за включването на български представител на Мондиала е отличната организация, изградена в страната в рамките на едва три месеца и половина от стартирането на проекта.България ще бъде представена на световното първенство в Мексико от 8 младежи, подбрани от селекционера на четвъртите в света от 1994 г. Димитър Пенев, който е посланик на проекта. В инициативата към момента са включени приблизително 70 младежи от столичните общински домове за временно настаняване „Св. София” и „Св. Димитър”, социален и младежки център „Св. Константин”, социален учебно-професионален център „Анастасия д-р Железкова” Варна и пловдивския аматьорки клуб „Жътвари” от кв. „Столипиново”.

Всички бенефициенти на проекта участват ежемесечно в турнири в София, в които получават шанс да разкрият потенциала си и впоследствие да бъдат селектирани за световното първенство. Треньорът, който ще води отбора на Мондиала, ще бъде представен на специална пресконференция в зала „Родина” на Национален стадион „Васил Левски” тази сряда от 11:30 ч.