Проектът

„Отбор на надеждата“ е създаден през есента на 2011 година от изпълнителния директор на „Спортс Мениджмънт България“ Виктор Кирков. Целта на проекта е чрез футбола и чрез създаването на свежи, находчиви решения да се насърчи социалното включване и интеграцията на младежи в неравностойно положение, посредством изграждане на техните личностни качества.
До момента в проекта са се включили над 800 души от социални институции, ромски махали, бежански лагери, специализирани заведения за рехабилитация на зависимости от цяла България.
„Отбор на надеждата“ е най-доброто съчетание между спортен и социален проект, реализирано на територията на България. Спортът е изключително подходящ инструмент за за изграждане на качества като дисциплина, целеустременост, жертвоготовност, самоконтрол и уважение към другите, създава отборен дух и много нови приятелства.
Фондация Homeless World Cup всяка година организира световно първенство по футбол за бездомни хора, а към момента стотици хиляди нуждаещи се от над 70 страни са се възползвали от стимула да участват на Мондиала. Ефектите от това са безпрецедентни. Над 70% от играчите променят живота си към по-добро. Те изграждат самочувствие и мотивация за развитие, отхвърлят зависимостта от наркотиците и алкохола, получават работни места, жилище, образование, обучение, за да станат дори футболисти, треньори и социални работници. До този момент в националния „Отбор на надеждата“ са взели участие 64 играчи, като всички те са успели да осъществят успешно социално включване или казано по друг начин – 100% успех.

Първият посланик на инициативата в България (2011 г.) беше най-успешният български треньор Димитър Пенев.

През 2012 г. посланици станаха моделът Златка Димитрова и бившият национал Георги Йорданов (Ламята), който игра за съставите и на „Левски“ и на ЦСКА.

Посланици през 2013 година бяха най-бързата бяла жена на планетата – лекоатлетката Ивет Лалова, и Негово превъзходителство Лешек Хенсел, посланик на Република Полша в България. Лалова не успя да присъства на пресконференцията поради ангажимент в чужбина и мястото й бе заето от спортния министър от служебното правителство Петър Стойчев.

През 2014 година посланици на „Отбор на надеждата“ бяха актрисата Теодора Духовникова и един от най-популярните и превеждани български писатели Георги Господинов.

През 2015 година официални лица на „Отбор на надеждата“ бяха олимпийската шампионка на троен скок Тереза Маринова и вокалът на рок групата Б.Т.Р. Атанас Пенев.

През 2016 година официални лица на „Отбор на надеждата“ бяха певицата Михаела Филева и най-успешният български волейболен треньор Радостин Стойчев.

През 2017 година официални лица на „Отбор на надеждата“ бяха гимнастичката Невяна Владинова и филмовият режисьор Ники Илиев.

През 2018 година посланици на „Отбор на надеждата“ бяха бившата световна шампионка по бокс Галина Иванова и телевизионният водещ и продуцент Иван Христов

Всяка година кметът на Столична община Йорданка Фандъкова организира официално изпращане на „Отбор на надеждата“ на световните първенства за бездомни хора.

 
 
 

Бюлетин


Абонирайте се за нашия бюлетин