Team of Hope

Ние играем, защото футболът ни носи радост

Homeless World Cup

Фондация Homeless World Cup, подкрепяна от УЕФА и ООН организира ежегодно (от 2003 година до сега) световни първенства за бездомни хора. Българският „Отбор на надеждата” записа първото си участие в рамките на Мондиал 2012 в Мексико Сити. През 2013 година на световното първенство в гр. Познан (Полша) България беше представена от мъжки и дамски отбор. Дамският тим завърши седми на Мондиала, а месец по-рано стана европейски шампион на континенталното първенство в Мюнхен. Мъжкият състав завърши 17-и на световното първенство в Полша и спечели Купата на град Познан. През 2014 година „Отбор на надеждата“ подобри класирането си и завърши 12-и на шампионата в гр. Сантяго (Чили). Най-доброто си представяне българският тим направи при участието си в последния шампионат в Амстердам (Холандия) през 2015 г. Там отбор на надеждата завърши девети и спечели Купата на Армията на спасението.

Фондацията Homeless World Cup има официални партньори в 70 страни по целия свят. Сред тях е и „Спортс Мениджмънт България” ЕООД, която получи правото да развива проекта в България на 11 август 2011 г. Целта на инициативата е чрез футбола и чрез създаването на свежи, находчиви решения да се насърчи социалната интеграция на хората, които по една или друга причина остават изолирани от обществото.

Правилник

Кой може да играе? Размер на игрището, брой на играчите, сини картони, дузпи, феърплей … Намерете всичко, което трябва да знаете за правилата на уличния футболен турнир Homeless World Cup (световното първенство за бездомни хора).

1. Играчи, задължителни критерии:
• Мъж или жена, навършили 16 години преди 01.09.2015 ;
• Не трябва да е взимал участие в предишните издания на Homeless World Cup;
• Играчите трябва да отговарят поне на един от следните критерии:

- Да живеят при тежки условия;

- Да живеят в институции или подслони;

- Да бъдат с временно или преходно настаняване;

- Да живеят в център за имигранти, търсещи убежище;

- Да живеят в незаконно селище;

- Да обитават незаконно земя или сграда;

- Да се изхранват от събиране на вторични суровини;

- Да търсят убежище или да са получили такова най-много две години преди началото на световното първенство;

- Да са (били) със зависимости, лекувани в клиника в рамките на две години преди световното първенство.

2. Отборите могат да бъдат съставени изцяло от мъже, изцяло от жени или да са смесени, като в тях трябва да има общо 8 играчи. Всички отбори трябва да бъдат представени на световното първенство за бездомни хора от пълен състав от 8 души. На терена играят максимум 4 играчи: трима полеви и един вратар. Останалите четирима са резерви (прилагат се повторни смени без да се чака разрешение на съдията).
Тъй като Homeless World Cup е всеобхватен турнир, очаква се всеки играч да играе приемлив период от време всеки ден. Ако бъде установено, че отбор не дава на играчите си тази възможност, той ще бъде предупреден. Ако отборът продължава да не използва пълен състав от 8 играчи, той ще бъде санкциониран по преценка на Спортната комисия.
2а. Резервен отбор: на всеки годишен турнир страната-домакин ще има възможност да избере пълен резервен състав, състоящ се от 10 играчи, включително и двама вратари. Те ще носят цветовете на националния си отбор по време на парада.
Всяка сутрин в рамките на турнира мениджърът на някой отбор може да заяви, че желае да привлече играч от резервния отбор, ако в тима му има трима или повече контузени състезатели или такива, които не са на разположение. Имената на контузените играчи трябва да бъдат представени в писмен вид на спортния директор, като не е позволено те да играят през съответния ден.
Мениджърът на резервния отбор избира играчите на стриктен ротационен принцип. Отборите не могат да искат конкретен играч от резервния състав. Това ще позволи на повече играчи от резервния тим да вземат участие в турнира. Състезателите от резервния състав носят екипите на отборите, за които играят. Играчите са на разположение на съответния тим само през конкретния ден. Процесът на подбор продължава в същата последователност и през следващите дни. Много е вероятно в отбор, който кандидатства за резервни играчи в последователни дни, да бъдат разпределени едни и същи състезатели.
Резервните играчи могат да играят за отбори, които играят срещу тима домакин. Така например играч, избран от резервния състав, може да играе в тазгодишното издание на турнира срещу Мексико.
Страната-домакин ще има допълнителни играчи в режим на готовност, в случай, че всички играчи от резервния екип са необходими на други отбори. Спортният директор ще направи оценка в края на всеки ден за вероятното търсене от отборите на резервни играчи през следващия ден. Тимът от резервни играчи ще получи медали, плюс специална купа. Те ще отидат заедно в екип, за да вземат купата и медалите на церемонията по награждаването.
3. Продължителност на мача: две полувремена по 7 минути всяка, плюс една минута интервал между полувремената.
4. Старт: Мачът започва, когато съдията хвърли топката в игрището. Когато бъде отбелязан гол, отборът, който е получил попадението, получава топката и вратарят му има правото да върне топката в игра веднага след съдийския сигнал.
5. Правила по отношение на вратаря:
• вратарят не трябва да вкарва голове;
• вратарят не трябва да напуска наказателното поле на отбора си;
• вратарят не трябва да задържа топката в наказателното си поле по-дълго, отколкото е необходимо („печелене на време“);
• вратарят трябва да вкара топката в игра с ръце, като хвърлянето е отдолу (под височината на рамото). Ако вратарят не хвърли топката под височината на рамото, ще бъде присъден свободен удар в полза на другия отбор, който ще бъде изпълнен от централната линия;
• прилага се правилото за пас назад. Ако вратар улови топката с ръце, след като получи пас назад от свой съотборник, другият отбор получава правото да изпълни дузпа.
6. Правила, свързани с наказателното поле:
• полеви играчи не бива да влизат в наказателното поле. Това правило важи както за атакуващи, така и защитаващи се играчи („риболов за топката“ не е позволен);
• ако играчът от защитаващия отбор влезе в наказателното си поле, другият отбор получава правото да изпълни дузпа. Ако играч от атакуващия отбор влезе в противниковото наказателно поле, другият отбор получава правото да изпълни свободен удар.
7. Един играч винаги е в противниковата половина: Най-малко един играч от отбор трябва да остане в противниковата половина. Ще бъде отсъден фаул срещу отбор, на който целият отбор е в собствената си половина.
Ако даден играч получи син картон и отборът му е с играч по-малко, правилото не се прилага. По същия начин, това правило не се прилага, ако един играч от отбора получи червен картон.
8. Губене на време: Реферът може да присъди дузпа срещу отбор, който упорито губи игрово време, след като е бил предварително предупреден за поведението си.
9. Дузпа: Дузпа за противниковия отбор се дава, когато:
• играч от защитаващия отбор влезе в наказателното си поле;
• състезатели от даден отбор подават три пъти подред директно към собствения си вратар с намерението да губят време (без играч от противниковия отбор да получи шанс да докосне топката);
• ако вратарят държи топката в наказателното си поле по-дълго, отколкото е необходимо („губи” игрово време);
• ако вратарят улови топката с ръце, когато получи пас от свой съотборник;
• в следствие на нечестна игра пред зоната на вратата;
• дузпата трябва да се изпълнява по посока на вратата. Ако топката се движи в обратна посока, дузпата е загубена.
10. Правила за свободни удари и излезнали топки:
• Свободни удари: Всички свободни удари са непреки. Всички играчи на противниковия отбор трябва да бъдат на минимум 2 метра от топката, когато се изпълнява свободен удар.
Реферът присъжда пряк свободен удар за:
всички фалове на терена, с изключение на нарушенията, които се разглеждат като „наказания за дузпа“;
ако играч се стреми да получи предимство чрез хващане на мантинелата с двете ръце;
излезнали топки: Ако топката излезе от игра над мантинелата, трябва да бъде върната в игра с ръка на нивото на земята от мястото, където е излязла от игралното поле. Всички играчи на противниковия отбор трябва да бъдат на разстояние от минимум 2 метра от мястото, от което топката се връща в игра. Ако топката напусне терена зад вратите след съприкосновение с играч на атакуващия отбор, вратарят получава правото да върне топката в игра чрез шут или хвърляне;
след съприкосновение с играч на защитаващия отбор атакуващият отбор получава правото да изпълни корнер с ръка на нивото на земята. Всички играчи от противниковия отбор трябва да бъдат на разстояние от минимум 2 метра от мястото, от което топката се връща в игра.
11. Фаулове: В случай на фаул или нечестна игра реферът може да отсъди, както следва:
• Син картон (изваждане на футболист от игра за две минути): За нечестна игра играчът ще бъде изваден от игра за две минути, през което време отборът му трябва да играе с един човек по-малко. Състезател, който получи син картон, ще бъде изваден за две минути и не се допуска влизането му отново в игра. Когато наказанието изтече, играчът получил син картон трябва да бъде заменен от негов съотборник.
• Червен картон (наказание до края на мача): за извършване на сериозно нарушение играчът се изважда от игра за остатъка от мача. Отборът му трябва да играе до края на срещата с човек по-малко. Червен картон ще бъде даван за сериозни нарушения – насилствено поведение или обида към рефера. Играчът ще бъде изгонен незабавно и не се допуска обратно по време на игра. Никой резервен играч няма правото да го замени. Същото се отнася и за треньорите. Всяка вечер Дисциплинарната комисия ще се събира, за да реши какви действия да предприеме срещу съответния играч или треньор. Санкциите включват и спиране от участие в бъдещите мачове.
Изключване на отбор от турнира:
Ако правилата са сериозно нарушени (изключително груба игра, преднамерена неспортсменска игра, неприемливо поведение на терена срещу рефера, публиката или противникови играчи), един играч или отбор може да бъдат изключени от турнира. Ако целият тим се изключи от турнира, всичките му мачове, които са играни или предстои да се играят, ще бъдат присъдени като победи в полза на противниците му с резултати 0:3.
12. Точките в турнира:
Отборът победител получава 3 точки, а загубилият – нула. Ако мачът завърши наравно, победителят се определя след изпълнение на дузпи по правилото на „внезапна смърт”. Двата отбора изпълняват дузпи, докато един от тях не остане с предимство от един гол след равен брой изпълнени удари. В мач, който е решен с изпълнение на дузпи, спечелилият отбор получава две точки, а загубилият – една.
13. Класиране в груповата фаза: В груповата фаза класирането се решават от:
• Първо – броят на точките
• Второ – в случай, че два или повече отбора имат еднакъв брой точки в края на раздел или груповата фаза, тимът с по-малък брой сини или червени картони ще продължи напред.
• Трето – ако те имат еднакъв брой картони, тогава ще бъде решено кой продължава в следващата фаза на база резултатите между съответните отбори.
Головата разлика ще се използва само между отбори, които не могат да бъдат класирани след използване на горните критерии. Затова трябва да се отбележи, че постигането на високи резултати и/или голова разлика не допринасят да се вземе решение за продължаване на отбор в следващата фаза, освен ако повече от 2 отбора са обвързани на една позиция и единствено по този начин може да се направи разграничение между тях.
14. Феърплей: Феърплейът ще бъде насърчаван по време на турнира.
15. Съдии: Всеки мач ще има трима рефери. Двама рефери ще бъдат разположени на края на игралното поле. По-старшият съдия ще бъде свободен да се придвижва, както той или тя намери за добре.
16. Размери на игрището на световното първенство за бездомни хора:
• Размер на игрището: 22 (дължина) х 16 (ширина) метра;
• Размер на вратата: 4 (широчина) х 1,30 (височина) метра, дълбочина около 1 метър;
• Наказателното поле: 1/2 кръг с радиус четири метра;
• Височина на мантинелата: 1,10 метра;
• Мрежа: зад страните, на които са разположени двете врати е поставена врежа с височина 3 метра;
• Място за играчите: две пейки за играчите на дългата страна на игрището;
• Вход за играчите: 2 отделни входа на дългата страна;
• Размер на топката: размер 5.