Team of Hope

Ние играем, защото футболът ни носи радост

„Отбор на надеждата” получи покана за световното в Глазгоу

„Отбор на надеждата” получи покана от фондация Homeless World Cup да се включи в четиринадесетото световно първенство за бездомни хора това лято. Тазгодишният шампионат ще се проведе от 10 до 16 юли на красивия площад „Джордж Скуеър” в Глазгоу, Шотландия. На мястото на събитието ще бъдат разположени три официални терена за стрийт футбол и няколко тренировъчни.

В турнира, който всяка година променя към по-добро съдбите на стотици хора, ще вземат участие 48 мъжки и 16 дамски отбора, представляващи общо 51 страни. Очаква се събитието да бъде посетено от приблизително 100 000 зрители, които ще имат безплатен достъп до трибуните.

„Нашето желание е десетките хиляди хора, които ще дойдат на площада, да почувстват оптимизма на турнира и да се вдъхновят от него. Познавайки Глазгоу достатъчно добре, той със сигурност е едно от най-добрите места по света, където да се отпразнува нашата инициатива“, коментира Мел Йънг, президентът на фондация Homeless World Cup, която организира световното първенство по футбол за бездомни хора от 2003 година до сега. Самата организация е със седалище Единбург, Шотландия, където се проведе световното първенство през 2005 г.

Шотландският министър на спорта Джейми Хепбърн коментира, че е много щастлив от факта, че шотландското правителство е в състояние да финансира организирането на турнира. „Световното първенство за бездомни хора ни демонстрира силата на спорта да сближава хората и да променя живота им към по-добро. Всеки един от играчите ще има силна история. Много от тях са имали сериозни трудности, но всички са на пътя към по-добро бъдеще, и това е вдъхновяващо”, казва Хепбърн.

Шампионатът в Глазгоу ще бъде пети поред за „Отбор на надеждата”, който направи дебютното си участие през 2012 г. в Мексико Сити. Най-доброто си представяне до този момент българският тим направи миналата година в Амстердам, където завърши на девето място в крайното класиране от общо 47 участници в турнира.