„Отбор на надеждата“ започна подготовка за участие в международен турнир
25.08.2020
Златин Киров от турнирите на „Отбор на надеждата”: Когато разбрах, че ще ставам баща, всичко се промени
04.09.2020


„Футболът ме дисциплинира и мотивира”, казва Методи Колев, който е сред тазгодишните национали в „Отбор на надеждата”. През октомври Методи ще празнува 17 години и за тази крехка възраст е научил по трудния начин важни житейски уроци. Младежът, който е от Перник, е преминал през Възпитателното училище-интернат „Ангел Узунов” в град Ракитово, заради „простотии”, и днес живее в преходно жилище към Комплекса за социални услуги „Княгиня Мария Луиза” в Пловдив. „Излязох от интерната, отидох си вкъщи, нашите нямаше как да ме гледат…”, разяснява Методи защо живее в Пловдив. Там се чувства добре, а мислите му са изцяло насочени към образованието му и мечтаната спортна кариера.

Методи вече е тренирал в няколко футболни отбора. Поредното стъпало е участието в тима, който ще представи България на международния турнир по футбол за бездомни хора от 14 до 18 септември тази година в гр. Перущица. Организатор е компанията „Спортс Мениджмънт България”. Това е единствената възможност за междунродна изява на отборите от региона за годината, тъй като заради пандемията от коранавирус световното първенство по футбол за бездомни хора в Тампере (Финландия) беше отменено.

„Самото участие във всички тези отбори. Като тренирам, ставам по-добър”, отговаря Методи кои са постиженията му. Той е играл за отборите „Струмска слава”, „Миньор” (Перник), „Септември” (София), а през септември му предстоят контроли за младежкия тим към „Локомотив” (София). Сам е избрал този спорт още като дете. Играе като халф. „Тук е малко по-различно, но се справям”, казва той за стрийт футбола, в който за първи път показва умения в селекционните турнири за националния „Отбор на надеждата”.

За периода, прекаран в интерната в Ракитово, Методи се съгласява, че е част от израстването. Има надежда, че „предстоят само хубави неща”, мотивиран е, дисциплиниран е, благодарение на футбола. Както е фокусиран да даде най-доброто от себе си на терена, така е и в живота.

„Да спра с тези простотии, да се хвана по-сериозно да тренирам футбол, да уча”, казва Методи с какво мислене е излязъл от интерната в Ракитово. Възпитателите му помогнали да се промени и да загърби „простотиите”. Какви са те? „Ами примерно някой да ме кара да крада, такива неща. Да се подвеждам”, конкретизира Методи. И тъй като се е убедил в тези уроци, това, което би посъветвал всички тийнейджъри, е: „Преди да правят нещо, да мислят какви са последиците.”

Съгласява се, че е много важно да има някой до теб, с когото да можеш да се посъветваш. Методи винаги е взимал съвети от по-големите. Днес този ментор е г-н Пламен Стоянов от преходното жилище към Комплекса за социални услуги „Княгиня Мария Луиза”. „Г-н Стоянов ми казва да уча, да тренирам”, споделя младежът. Методи стои далеч от „другите, които правят глупости”. Следва мечтата си да тренира в голям футболен отбор.

Методи попадна в тазгодишния национален „Отбор на надеждата“, след като треньорът Борислав Фердинандов оцени качествата му по време на селекционните турнири на тима в Национална футболна база „Бояна“. От 25 август младежът тренира двуразово със съотборниците си и се опитва да покаже, че има място и в представителния отбор на България за световното първенство по футбол за бездомни хора следващата година.