Team of Hope

Ние играем, защото футболът ни носи радост

Проектът

България получи своя шанс за участие в десетото световно първенство за бездомни, след като на 11 август 2011 година Sports Management Bulgaria стана официален партньор на фондацията Homeless World Cup за територията на България.

Нашата цел е чрез футбола и чрез създаването на свежи, находчиви решения да насърчим социалната интеграция на младежи в неравностойно положение, които по една или друга причина са пренебрегнати и отхвърлени от обществото. Със сигурност няма по-подходящ инструмент за това от спорта, който изгражда качества като дисциплина, целеустременост, жертвоготовност, самоконтрол и уважение към другите, създава отборен дух и много нови приятелства.

Фондация Homeless World Cup, подкрепяна от УЕФА и ООН всяка година организира световно първенство за бездомни хора, а към момента над 300 000 нуждаещи се в над 70 страни са се възползвали от активностите на фондацията. Ефектите от това са безпрецедентни. Над 70% от играчите променят живота си към по-добро. Те изграждат самочувствие и мотивация за развитие, отхвърлят зависимостта от наркотиците и алкохола, получават работни места, жилище, образование, обучение, за да станат футболисти, треньори и социални работници.

 

Първият посланик на инициативата в България (2011 г.) беше най-успешният български треньор Димитър Пенев.

 

През 2012 г. посланици станаха моделът Златка Димитрова и бившият национал Георги Йорданов (Ламята), който игра за съставите и на „Левски“ и на ЦСКА.

 

Посланици през 2013 година бяха най-бързата бяла жена на планетата – лекоатлетката Ивет Лалова, и Негово превъзходителство Лешек Хенсел, посланик на Република Полша в България. Лалова не успя да присъства на пресконференцията поради ангажимент в чужбина и мястото й бе заето от спортния министър от служебното правителство Петър Стойчев.

 

През 2014 година посланици на „Отбор на надеждата“ бяха актрисата Теодора Духовникова и един от най-популярните и превеждани български писатели Георги Господинов.

 

През 2015 година официални лица на „Отбор на надеждата“ бяха олимпийската шампионка на троен скок Тереза Маринова и вокалът на рок групата Б.Т.Р. Атанас Пенев.

 

През 2016 година официални лица на „Отбор на надеждата“ бяха певицата Михаела Филева и най-успешният български волейболен треньор Радостин Стойчев.

 

През 2017 година официални лица на „Отбор на надеждата“ бяха гимнастичката Невяна Владинова и филмовият режисьор Ники Илиев.

 

През 2018 година посланици на „Отбор на надеждата“ бяха бившата световна шампионка по бокс Галина Иванова и телевизионният водещ и продуцент Иван Христов

 

Всяка година кметът на Столична община Йорданка Фандъкова организира официално изпращане на „Отбор на надеждата“ на световните първенства за бездомни хора.