Team of Hope

Ние играем, защото футболът ни носи радост

Предизвикателен жребий за България на световното по футбол за бездомни хора

Жребият за тазгодишното световно първенство по футбол за бездомни хора изпрати българския тим в предварителна група „А” и му отреди да се изправи срещу представители на 4 различни континента – Индонезия, Гренада, Зимбабве, Словения и Израел. Шампионатът ще се проведе в Осло от 29 август до 5 септември.

„Силите в групата са сравнително  изравнени. Всеки от съставите би могъл да направи изненада и да победи някой от считаните за по-силни съперници. Не сме наблюдавали единствено отбора на Израел, но нямаме съмнение, че той със сигурност ще се подготви отлично за Мондиала. Миналата година съставът на Словения завърши последен на световния шампионат в Глазгоу, но при предишни участия той се е представял на доста добро ниво”, коментира националният селекционер на българския тим Кирил Кюлев след тегления късно вчера жребий за турнира.

Лидер в предварителна група „А” е отборът на Индонезия, срещу който България има в актива си една загуба през 2012 г. и една победа през 2015 г. Азиатците направиха дебюта си на Homeless World Cup през 2011 година и от тогава при почти всяко свое участие завършват в Топ 8 на турнира. Миналата година Индонезия завърши на седма позиция в крайното класиране на шампионата.

България никога досега не е срещала Зимбабве и Гренада на световното първенство по футбол за бездомни хора, като и двата състава се отличават с добра техника и голяма издръжливост. Липсата на тактическа дисциплина обаче ги изпрати във втората половина на класирането на миналогодишния Мондиал. Зимбабве завърши на 26-а позиция, а Гренада беше едно място зад нея.

В световния шампионат при мъжете ще вземат участие 47 състава, разделени в осем групи по 6 тима. Всеки от отборите играе по един мач срещу съперниците си в групата и трите най-добри продължават да се състезават за местата от 1 до 24. Във втората групова фаза всеки от отборите среща отново по 5 противника и в зависимост от представянето си би могъл да участва за спечелването на 3 различни купи, където играе ¼-финал, полуфинал и финал. През петте години, в които е участвал в първенството, българският отбор е завършвал винаги между девето и седемнадесето място в крайното му класиране.