Team of Hope

Ние играем, защото футболът ни носи радост

България запазва второто място в групата на Мондиала в Амстердам

България запази второто си място в група Е на световното първенство по футбол за бездомни хора, след като в неделя загуби от световния шампион Чили и победи дебютанта Израел.

Първият мач на българските национали срещу Чили започна с бърз гол за латиноамериканците, но още в ответната атака капитанът Цветан Янков съумя да изравни резултата. През голяма част от мача българите играеха напълно равностойно на световните шампиони, но за съжаление всяка тяхна минимална грешка се наказваше веднага с гол от съперника. Така на почивката резултатът нарасна до 1:4. През втората част за българите успяха да отбележат Петър Иванов, Александър Спасов и Стефан Златев, а двубоят завърши 4:11. Въпреки очакваната загуба, националите трудно се примириха, че не успяха да реализират по-успешно превъзходството си, което имаха в някои периоди от мача.

Във втория си двубой за деня България срещна тима на Израел и го победи със 7:1. Националите категорично надиграха съперника си, който им противопостави опитен отбор, но все още състезателите му имаха известни неясноти относно специфичните правила на световното първенство. Първото попадение беше на Петър Иванов от дузпа. До края на първото полувреме последва ново попадение на Иванов, а до почивката се разписаха още Цветан Янков и Янко Янков, който също реализира дузпа. В началото на втората част точен беше Стефан Златев, след което съперникът успя да върне едно попадение. След това обаче головете на Цветан Янков и Имрам Хан оформиха крайния резултат.

Днес България излиза последователно срещу световния шампион от 2007 и 2011 година Шотландия (в 13:00 часа българско време) и Филипините (в 15:20 българско време). Една победа в двете срещи е достатъчна, за да изпрати националите сред 24-те най-добри отбора в турнира. Успех в двата мача ще гарантира на българския тим втората позиция в групата, което ще им отреди малко по-добър жребий за втората групова фаза.