Team of Hope

Ние играем, защото футболът ни носи радост

Стрийт футболът откри нови възможности пред децата от „Столипиново”

Няколко различни разновидности на стрийт футбола бяха презентирани като алтернатива за спорт и активен начин на живот пред подрастващи от пловдивския квартал „Столипиново” в края на миналата седмица. Активностите, организирани от сдружение „BG Бъди активен” и компанията „Спортс Мениджмънт България”, целяха да мотивират децата живеещи в риск да отделят повече време за игри с футболна топка на улицата, които водят след себе си ползи за здравето им и за социалната им интеграция.

Първата част от събитието се проведе в училище „Найден Геров” в кв. „Столипиново”, където присъства и един от най-добрите европейски отбори по уличен фрийстайл футбол – Копенхаген Panna House. Датският тим демонстрира нова и изключително атрактивна разновидност на футбола, наречена Panna, която не изисква големи финансови инвестиции. Тя се играе на малко пространство с обикновена футболна топка, а целта й е да се постигне победа чрез вкарване на най-много голове или преминаване на топката между краката на съперника. Десетки ученици пробваха новия спорт и искрено се забавляваха в рамките на два часа. След презентацията на Panna датският отбор поигра футбол на малки вратички с децата.

Същевременно 16-годишният ученик от Хасково Ники Сидеров демонстрира уменията си по фрийстайл футбол и беше бурно аплодиран от всички присъстващи. В края на събитието Димитър Стоянов, който представя България с националния „Отбор на надеждата” на световното първенство по футбол за бездомни хора в Мексико Сити през 2012 г., разказа на присъстващите за възможностите да тренират безплатно стрийт футбол в Пловдив и да вземат участие в предстоящия Мондиал в Амстердам през септември.