Team of Hope

Ние играем, защото футболът ни носи радост

България кандидатства за домакинство на Homeless World Cup

Българският партньор на фондация Homeless World Cup „Спортс Мениджмънт България” е заявил страната ни като кандидат за домакинство на световното първенство по футбол за бездомни хора през 2016 година. Това заяви на специална пресконференция днес изпълнителният директор на компанията Виктор Кирков. „Домакинът на Мондиал 2016 би трябвало да бъде избран в началото на следващата година. Все още нямам информация кои са останалите кандидати, но шансовете ни се увеличават, ако няма страни извън Европа, които да са изявили желание да организират престижния форум. В последните години фондация Homeless World Cup има практика да редува нашия континент с другите при предоставянето на домакинство в две последователни години. Например тази година турнирът ще бъде в Чили, а догодина ще е в Холандия. Дори и да не получим правото да организираме Мондиал 2016, година по-късно шансовете ни ще бъдат много по-големи”, обясни Кирков.

В рамките на пресконференцията беше обявено и продължаването на договора за генерално спонсорство на „Отбор на надеждата” с GLOBUL за трета поредна година.  Информацията беше съобщена от Ясен Гуев, главен директор „Корпоративна политика“ на телекомуникационната компания. „GLOBUL е спонсор на „Отбора на надеждата” още от създаването му през 2011 г. През тези три години, инициативата се разви и постигна значителни успехи. Благодарение на нея, стотици млади хора, лишени от дом, семейство или с други социални затруднения, повярваха в себе си и подобриха начина си на живот. Затова съм горд, че GLOBUL продължава да подкрепя проекта и вярвам, че той може и ще промени още много човешки съдби.”, заяви Гуев.

Същевременно стана ясно, че на световното първенство в Чили през октомври тази година „Отбор на надеждата” ще бъде воден от селекционера Младен Христов, който през 2013 г. беше помощник-треньор на националния отбор и води столичния тим за втори пореден сезон. Тази година проектът ще обхване млади хора в неравностойно положение от шест населени места в страната – градовете София, Пловдив, Стара Загора, Лом, Брацигово и село Доганово.

На днешната пресконференция бяха представени и новите посланици на отбора – актрисата Теодора Духовникова и писателя Георги Господинов. „В житейския си път съм се убедила, че хората нито имат равен старт в живота, нито го завършват на мястото, което им се полага. За мен е важно тези деца да усетят, че имат до себе си някой, който е загрижен и вярва в тях”, коментира Духовникова, която допълни, че ще покани момчета от отбора на снимките на някой от бъдещите си филмови проекти. Георги Господинов обясни, че е приел поканата да стане посланик на „Отбор на надеждата”, без да се колебае и секунда, защото това е човешка кауза. „Приех, защото знам, че в свят като днешния границите са много крехки и всички ние сме на ръба на собствената си бездомност. Хората без дом са част от моите книги, от Естествен роман, през разкази като Обащиняване и Коледното писмо до тези, които не получават писма. Приех, защото вярвам, че изпитваме остър дефицит на емпатия, съпреживяване, любопитство към тези хора. Радвам се, че поканата е към хора от полето на културата, която трябва да се занимава с тези дефицити”, сподели Господинов.

Двамата посланици ще вземат участие в съвместни инициативи със „Спортс Мениджмънт България”, които ще обхванат деца и младежи в неравностойно положение и извън „Отбор на надеждата”. Предвижда се провеждането на благотворителен турнир по стрийт футбол с участието на известни бъргарски писатели и актьори. А през лятото, съвместно с Държавна агенция за закрила на детето, ще се проведе конкурс за разказ на тема „Аз и моята история” във всички социални институции за лица под 18 години в страната. Председател на журито ще бъде Георги Господинов, а за победителите ще бъдат осигурени награди от генералния спонсор на „Отбор на надеждата” GLOBUL.