Team of Hope

Ние играем, защото футболът ни носи радост

„Отбор на надеждата” представи новите си посланици

„Отбор на надеждата”, който всяка година представя България на световното първенство за бездомни хора, обяви новите си посланици на изискана пресконференция-коктейл в сградата на Посолството на Република Полша. Тази година лица на инициативата ще бъдат извънредният и пълномощен посланик на Република Полша Лешек Хенсел и една от най-бързите жени на планетата Ивет Лалова. Специален гост на събитието беше министърът на физическото възпитание и спорта Петър Стойчев.

„Датата на днешната пресконференция може да се приеме като символична, сподели посланик Хенсел. От 1996 г. на 14 април в Полша отбелязваме Деня на бездомните хора. Неговата цел е да насочи общественото внимание към проблема с бездомността и нуждата от неговото разрешаване. През 2013 година Полша ще бъде домакин  на две необикновени спортни събития. А може би, именно защото са по-необикновени, заслужават да им бъде обърнато по-голямо внимание.” Г-н Хенсел съобщи, че световното първенство по футбол за бездомни  хора в Познан ще се проведе от 10 до 18 август на терена на впечатляващата регатна писта „Малта. Той допълни, че организатор на второто мероприятие, в което ще участва български отбор, е варшавската организация „Надежда за Мондиал”, която работи с деца под 17 години от социални институции. „От 2010 година организацията провежда национално първенство по футбол за деца без родителска грижа. Миналата година „Надежда за Мондиал” организира европейско първенство, патрон на което беше жената на президента на Полша Анна Коморовска. Тази година организацията подготвя световно първенство, което ще се проведе на стадиона на „Легия” (Варшава). В него ще участват 24 отбора, като освен от България, ще има отбори от ЮАР, Бразилия и Словения”, завърши полският посланик.

След него министър Петър Стойчев пожела успех на „Отбор на надеждата” при участието му на световните първенства по футбол в Полша. „Спортът е уникален инструмент за социална интеграция на хора. Той създава много приятелства и изгражда много качества. Министерството на физическото възпитание и спорта подкрепя този проект и „Отбор на надеждата” винаги може да разчита на нас”, каза министър Стойчев.

Мениджърът на „Отбор на надеждата” Виктор Кирков сподели подробности относно предстоящата подготовка на тима. „На 13 и 21 април са заключителните турнири, на които ще изберем националните състезатели тази година. На 25 и 26 май „Спортс Мениджмънт България” планира организирането на мини балканско първенство по футбол за бездомни хора, като към момента имаме потвърждението на отборите на Сърбия и Румъния. Очакваме отговор и от Гърция. На 8 и 9 юни мъжкият тим е поканен за участие в международен турнир в румънския град Тимишуара. Същевременно дамският отбор ще вземе участие на състезание в Мюнхен от 24 до 26 юни. Надяваме се в края на юли, с помощта на министерството на спорта и спортния тотализатор, отново да направим подготовителен лагер на отличната база на „Спорт Палас” във Варна”, съобщи Кирков. Той допълни, че е приел покана за участие на „Отбор на надеждата” в турнир, организиран от спортна редакция на БНР, с който ще се отпразнува 50-годишнината на предаването „Спорт и музика” през септември тази година.

Вторият посланик на тима Ивет Лалова не успя да присъства на пресконференцията, тъй като се подготвя за състезание в Испания, но чрез нейния представител Денислав Георгиев обеща приятна изненада за „Отбор на надеждата” при завръщането й през месец май в България и пожела успех на прекрасната инициатива.