Team of Hope

Ние играем, защото футболът ни носи радост

Сугестопедията разкри нов свят пред играчи от „Отбор на надеждата“

Сугестопедичен курс по английски език има амбициозната цел да върне радостта от живота на хора в неравностойно положение. Бенефициенти на проекта са предимно младежи, играещи футбол в популярния „Отбор на надеждата”, който всяка година представя България на световни първенства за бездомни хора. Резултатите от курса, който стартира преди седмица, вече са налице. Освен че започват да съставят сами изречения на английски, младежите не могат да свалят и усмивките от лицата си. Всеки ден те пеят и играят игри, които им помагат да научат без усилия непознатия за тях език.

Курсът, който ще бъде с продължителност от 25 дни, е организиран от сдружение „Соушъл Мениджмънт България”, в партньорство с Образователен бизнес център „Хермес” . Преподавател на младежите в неравностойно положение е филологът Ина Ангелова, която е лицензиран преподавател по метода на сугестопедията. Тя се включи като доброволец в инициативата, след като отговори на обява в сайта timeheroes.org, който наскоро беше отличен за проект на година на Фондация „Лале”.

Сугестопедичният метод, по който се преподава в курса по английски, е създаден от българина проф. д-р Георги Лозанов. Той позволява за същия период от време да се усвои от 3 до 5 пъти повече материал, отколкото чрез традиционната форма на обучение. В основата на метода са седем закона, като първият сред тях е този за любовта. Твърди се, че единствено чрез нея могат да бъдат разкрити и активирани резервите на личността. Според заключение на експерти на ЮНЕСКО от седемдесетте години на миналия век сугестопедията е висш метод на обучение по много предмети и за много типове учащи се, в сравнение с традиционните методи.

Освен че предостави безвъзмездно една от залите си за целите на курса, партньорът на проекта Образователен бизнес център „Хермес” даде възможност на участниците в него да се включат и в обучения за придобиване на квалификация. Предвижда се още организиране на курсове за личностно развитие с хора в неравностойно положение и оказване на помощ за намиране на подходяща работа чрез дъщерната му агенция за подбор на персонал .