Team of Hope

Ние играем, защото футболът ни носи радост

Дамският „Отбор на надеждата” изигра първа контрола

Дамският „Отбор на надеждата” изигра първия си мач срещу друг женски тим в рамките на петия турнир от проекта Homeless World Cup Bulgaria, който се проведе през изминалия уикенд. Осемте млади жени, които са в неравностойно социално-икономическо положение, се противопоставиха на организаторките на инициативата „Благотоворителен женски футбол”.

Въпреки че загубиха с 2:5, те показаха сериозно израстване спрямо есента на миналата година, когато направиха първите си тренировки. Всеки от двата отбора беше съставен от 8 състезателки, а полувремената бяха по 20 минути. Срещата се игра в спортната зала в столичния квартал „Челопечене”. В „Отбор на надеждата” имаше 6 футболистки от социален учебно-професионален център „Анастасия д-р Железкова” във Варна и две от младежки социален център „Св. Константин” в София. Именно тези осем млади дами поставиха основите на българския женски отбор, който ще кандидатства за участие на световното първенство за бездомни през 2013 г.


Атрактивният и коректен женски двубой беше последван от 4 мъжки мача с участието на потенциалните български национали в тазгодишния Мондиал за бездомни в Мексико Сити. В тези срещи доминираха младежите от София. Варненският отбор, воден от Златин Михайлов, също показа осезамо подобрение на формата си, въпреки прекъсванията в тренировъчния процес през зимата заради лошите климатични условия. Пловдивският тим, който в първите четири турнира от проекта Homeless World Cup Bulgaria беше представен от аматьорския отбор „Жътвари”, вече ще бъде съставен от младежи от центъра за временно настаняване „Младост”, които са пълнолетни и биха могли да заминат през октомври за Мексико Сити. Новите бенефициенти на инициативата също ще бъдат тренирани от нигерийския специалист Шегън Филипс. Заниманията им към момента се провеждат на игрището на пловдивския хотел „Империал”, който предостави безвъзмездно спортната си база на младежите.
Официален гост на петия турнир беше помощник-треньорът на националния отбор на България Радослав Здравков, който преди няколко месеца води тренировка на участниците в проекта от София.

Category: Отборът