Team of Hope

Ние играем, защото футболът ни носи радост

Община Варна подкрепи „Отбор на надеждата”

Община Варна стана партньор на проекта Homeless World Cup Bulgaria, благодарение на който осем младежи от българския „Отбор на надеждата” ще играят на световно първенство по футбол за бездомни в Мексико Сити през октомври тази година. Морският град е представен в инициативата от специализирания учебно-професионален център (СУПЦ) „Анастадия д-р Железкова”, в който са настанени хора в неравностойно положение.

Благодарим специално на председателя на общинската комисия „Младежки дейности и спорт“ Костадин Костадинов и на Дирекция „Младежки дейности и спорт” в Община Варна, ръководена от Калинка Попстефанова. Тяхната ангажираност към каузата спомогна да бъде взето решение за финансиране днешната нощувка в София на местните участници в проекта.

В събота те ще представят Варна в третия контролен футболен турнир в столицата. Варненските младежи ще се противопоставят на техни връстници със сходна съдба от София и Пловдив, като целта е чрез футбола те да развият личностните си качества и да се подпомогне социалната им интеграция.

До края на месец май в рамките на Homeless World Cup Bulgaria ще се проведат още 5 турнира, като на последните 2 от тях ще присъства и треньор номер едно на 20-и век Димитър Пенев, който е посланик на инициативата. Именно той ще селектира и дванадесетте младежи, които през лятото ще се подготвят за световното първенство в Мексико Сити. В разширения състав за Мондиала ще попаднат и минимум трима играчи от Варна.

Компанията „Спортс Мениджмънт България”, която ръководи проекта, работи на територията на Община Варна съвместно с фондация „Владиславово” и футболен клуб „Спартак 1918”. Общо 19 младежи от СУПЦ „Анастадия д-р Железкова” тренират два пъти седмично по час и половина под ръководството на треньора Златин Михайлов, който се включи като доброволец в инициативата.

По всяка вероятност дирекция „Младежки дейности и спорт” на Община Варна ще подкрепи местните участници в Homeless World Cup Bulgaria, обезпечавайки и нощувките им преди оставащите 5 турнира в София, за да могат те да представят града си по най-добрия начин и да излъчат повече свои представители на Мондиала в Мексико.