Team of Hope

Ние играем, защото футболът ни носи радост

Коледен турнир по футбол за бездомни – дерби, подаръци и много надежда

Валентин Михов стана кръстник на българския национален отбор по футбол за бездомни, който от тази събота официално носи името „Отбор на надеждата”. Самото свещенодействие бе отслужено от отец Иван от с. Нови хан в новата спортна зала в столичния квартал „Челопечене”. То бе част от коледния турнир на инициативата Homeless World Cup Bulgaria.

„Надявам се това духовно свързване между мен и участниците в проекта да донесе късмет на представителния тим на страната ни по време на Мондиала за бездомни в Мексико през октомври догодина”, заяви Михов след края на церемонията. Той е убеден, че ще успее да предаде на младежите увереност и оптимизъм, с които се слави още от времето, когато бе президент на БФС (особено преди незабравимия мач срещу Франция на „Парк де пренс” преди 18 години).

Отецът, Кръстникът, Кметът и ОрганизаторътКоледният турнир срещна 70-те младежи от София, Пловдив и Варна, които участват в проекта вече няколко месеца. Мачовете бяха оспорвани и динамични, а състезателите се бореха до последно за всяка топка. Въпреки мотивацията и емоциите, срещите бяха изчистени от грубости и неприятни сблъсъци.

Битка на терена!Изиграха се 6 срещи, като едната от тях бе с демонстративен характер и в нея взе участие сборен отбор на най-добрите фрийстайл футболисти в София.

Единствено вторият отбор на Пловдив (съставен от по-млади момчета) спечели и двата си мача. Най-очаквано и оспорвано бе дербито между първите отбори на София (съставен от младежи от общинските центрове за временно настаняване „Св. София” и „Св. Димитър”) и Пловдив (АФК Жътвари), които не успяха да се победят и завършиха 0-0. За първи път софиянци измъкнаха точка в този сблъсък. И двата отбора имаха шансове да победят, гостите имаха повече точни удари в противниковата врата, но пък домакините удариха две греди.

За пръв път участваха и младежите от Варна. Те имаха мъжки и смесен отбор (момчета и момичета). Не успяха да спечелят мач, но логичното обяснение за това е, че се включиха последни в проекта и все още изостават в подготовката си. Треньорът им Златин Михайлов е убеден, че на следващия турнир ще изглеждат по съвсем различен начин – особено в офанзивен план.

Вратарят от София не даде шанс на варненските нападателиСред официалните гости на събитието бяха кметът на столичния район „Кремиковци” Ивайло Панев, заместник-председателят на религиозната общност на евреите в България Роберт Джераси, помощник-треньорът на националния отбор Радослав Здравков, Борис Станков от международния отдел на БФС и много други.

Участниците в състезанието получиха от организатора Sports Management Bulgaria нови футболни обувки, производителят на спортна екипировка MISHO им предостави безвъзмездно фланелки и гащета, а генералният спонсор на инициативата GLOBUL подари на всеки от младежите яке, блуза, шал, шапка, ръкавици и раница. Директорът „Корпоративна политика” на мобилния оператор Ясен Гуев връчи лично подаръка на националния селекционер на „Отбор на надеждата” Методи Здравков.

Ресторанти „Виктория” отново осигуриха пици и напитки за всички участници в състезанието, а „Юнион-Ивкони” и БФС се погрижиха за транспорта на младежите от провинцията до залата в кв. „Челопечене” и обратно.

Category: Отборът