Team of Hope

Ние играем, защото футболът ни носи радост

Спортен журналист ще води бездомните младежи на Мондиала

Спортният журналист Методи Здравков ще води българския национален отбор на световното първенство за бездомни в Мексико догодина. Синът на футболната легенда Радослав Здравков беше представен на специална пресконференция в зала „Родина“ на Национален стадион „Васил Левски“ в сряда. На събитието присъстваха още Димитър Пенев, който ще селектира участниците на Мондиала и Виктор Кирков, изпълнителен директор на фирмата „Спортс Мениджмънт България”, организатор на проекта Homeless World Cup Bulgaria.

„За мен това е огромна отговорност, тъй за първи път от 14 години български футболен отбор отива на световно първенство. Имаме големи надежди за представянето ни в Мексико, но не това е най-важното. За мен приоритетно е ежедневната работа с младежите, която да им помогне да се интегрират в обществото и да започнат нормален живот”, сподели Методи Здравков , който е старши треньор на софийските отбори от бездомни младежи от създаването на проекта.

Футболната кариера на 31-годишния специалист минава през детско-юношеските школи на португалските „Пасош де Ферейра”, „Варзим” и „Шавеш”, както и на българския ЦСКА. През последните 14 години в свободното си време тренира аматьорски отбори по мини футбол и футзал и печели много отличия.

Виктор Кирков и Методи Здравков показват екипът на националите.

Селекционерът Димитър Пенев потвърди пред медиите, че въпреки многото си ангажименти ще наблюдава последните няколко турнира на българските бездомни младежи през пролетта на следващата година, за да определи участниците на Мондиала. „Селекцията за такъв голям футболен форум е изключително важна. Тъй като няма да имам възможност да присъствам на всички турнири, ще се допитам и до други футболни специалисти – известни имена, които зная, че следят отблизо работата с момчетата”, каза наставникът на четвъртите в света от 1994 г.

Същевременно фондация Homeless World Cup, организатор на световното първенство за бездомни, обяви, че турнирът ще се проведе между 6 и 14 октомври догодина на „Площада на Конституцията” в Мексико Сити. В него ще вземат участие рекорден брой отбори – 56 мъжки и 16 женски.