Team of Hope

Ние играем, защото футболът ни носи радост

Жътварите показаха класа в първия турнир

С турнир в Челопечене започна селекцията за отбора, който може да представлява България на Световното за бездомни, което ще се играе в Мексико догодина.

Окончателното решение дали страната ни ще бъде представена в състезанието ще се вземе от неговия организатор фондация Homeless World Cup в началото на декември. Това ще стане, след като се отчете обществената подкрепа за всеки един от отборите, които са зявили желание да участват, чрез гласуване в сайта му, където може да подкрепите. българския отбор.

България получи своя шанс за участие в десетото световно първенство за бездомни, след като на 11 август тази година Sports Management Bulgaria стана официален партньор на фондацията Homeless World Cup за територията на страната. Българският посланик на инициативата е най-успешният български треньор Димитър Пенев. Именно той ще селектира момчетата, които ще представят страната ни в Мексико догодина, ако тя получи правото да излъчи свой представител на футболния форум.

Селекцията е разделена на два етапа, с момчета от три града, събрани в десет турнира. Участници са отборите на пловдивския ФК Жътвари, водени от нигерийския си треньор Шегън Филипс, общинския приют за бездомни „Св. София“ и частния пансион „Св. Константин“ (и двата от столицата)и момчета от Варна, които ще се включат през ноември.


Треньори на отборите от София и Варна са колегата от вестник „Телеграф“ Методи Здравков и студентът от НСА Кирил Кюлев. Днес в новата спортна зала на Челопечене се проведе първият приятелски турнир. Подготовката ще продължи с тренировки и мачове, а на последните три турнира ще писъства и Димитър Пенев, който ще селектира десетте момчета за Мексико.


Новата общинска зала в Челопечене предлага отлични условия за футбол 7, баскетбол, волейбол, хандбал, танци, фитнес и тенис на маса.

Мачовете се играха в две полувремена по 15 минути. Жътвари 1 победиха „Св. София“ с 1:0, Жътвари 2 се наложиха над „Св. Константин“ с 4:0. Пловдивският финал бе спечелен с дузпи от втория отбор на Жътварите, а в битката за 3/4 място надделя отборът на „Св. Константин“. От първите четири мача стана ясно, че момчетата на Шегън Филипс са отлично подготвени, а на тандема Здравков – Кюлев предстои много работа, както на терена, така и извън него. Инициативата бе подкрепена от управителя на „СВ-РСА“ Валентин Михов, който пожела успех на момчетата и техните треньори. Всички срещи бяха ръководени от младата съдийка Рая Иванова.

„Първият турнир мина перфектно благодарение на всички съмишленици на инициативата, които се включиха като доброволци и на партньорите „Юнион-Ивкони“ и пицарии „Виктория“. Младежите искрено се забавляваха и изкараха един прекрасен ден заедно. Вярвам, че скоро ще създадат нови приятелства помежду си. Всички участници в проекта разбраха, че не са сами и има хора, които ги е грижа за тях. Това ще им вдъхне необходимата увереност да продължат напред и да се интегрират пълноценно в обществото“, коментира за viasport.bg Виктор Кирков, управител на фирмата „Спортс Мениджмънт България“, което е официален партньор на фондацията Homeless World Cup за територията на страната.

 

Category: Отборът